Ilmanvaihdon tehokkuus ja säätämisen tarkkuus punnittiin tässä laitetilaprojektissa.
Lähtökohtana molemmille konttitiloille toimi sama Double Door -konttimalli, jota tuunattiin erilaisilla yksityiskohdilla.
Eristys
Ensimmäisen kontin katto, seinät ja ovet eristettiin sisäpuolelta 100mm paksulla, EI90-paloluokan villaeristeellä. Lattia eristettiin kontin alapuolelta 50mm XPS-eristelevyillä, jolloin kontin sisätilaan saatiin muutama lisäsentti korkeutta.
Toisen kontin eristykseksi sen sijaan valittiin kontin käyttötarkoitukseen erinomaisesti riittävä 40mm PIR-lämpöeriste-elementti kattoon, oviin ja seiniin. Lattiassa käytettiin samaa eristysmateriaalia kuin ensimmäisessä kontissa.
Lämmitys
Sisätilan lämmitys hoituu molemmissa konteissa kontin pitkälle seinälle asennetuilla ilmalämpöpumpuilla. Pumppujen määrä ja tehokkuus valittiin jälleen kontin käyttötarkoituksen mukaan. Ensimmäiseen konttiin asennettiin yksi 12 litran ilmalämpöpumppu kun taas toiseen konttiin kaksi kappaletta tehokkaampaa 24 litran ilmalämpöpumppua. Kaikkien pumppujen ulkoyksiköille tehtiin pieni suojakatos ja kondensiovedet ohjattiin hallitusti putkea pitkin maahan ja poispäin konttien seiniltä.
Ilmanvaihto
Konttien tulevasta käyttötarkoituksesta johtuen niiden ilmanvaihdon tehokkuuden varmistaminen ja optimoinnin mahdollistaminen nousivat tärkeään rooliin. Molempiin kontteihin asennettiin tästä johtuen kahdesta kolmeen korvausilmaventtiiliä ja poistoilmaa varten kuhunkin konttiin riittävän tehokkaat kanavapuhaltimet tekemiemme laskelmien mukaisesti. Kanavapuhaltimet kytkettiin portaattomiin tyristorisäätimiin, jolloin poistoilman määrän kontrollointi on käyttäjän näkökulmasta tarkkaa ja helppoa.
Tavallisuudesta poikkeavana yksityiskohtana ensimmäisen kontin pitkän sivun seinälle asennettiin lisäksi hiilidioksidisensori. Kontin kanavapuhallin yhdistettiin sensoriin siten, että puhaltimen toiminta tehostuu, jos hiilidioksiditaso kontin sisäilmassa ylittää ennalta määritetyn kynnyksen. Sensorin aktivoiduttua kanavapuhallin poistaa ilmaa automaattisesti niin kauan kunnes taso on palautunut takaisin toivotulle tasolle.
Sähkö
Sähkönsyöttö molemmissa konteissa on 16A/400V. Molempien konttien sisälle asennettiin 230V pistorasia asiakkaan laitteiston käyttöä varten ja yhdestä kahteen LED-kattovaloa per kontti.
Molempien konttien sähköt ovat A/C-tappokytkimen takana, jolloin sähkövirta konttiin ja kontista saadaan nopeasti katkaistua. Toiseen konttiin asennettiin jopa kaksi tappokytkintä, jotta sähköä vaativia toimintoja ja laitteita voidaan kontrolloida yksin ja erikseen tarpeen mukaan.
Mitä vielä?
Ensimmäisen kontin vanerilattia jätettiin ennalleen, mutta toisen kontin lattia päällystettiin 3mm paksulla alumiinisella kyynellevyllä, jolloin lattia kestää isompia pistekuormia. Kontteihin tehtiin lisäksi erinäisiä aukotuksia asiakkaan laitteiston operoimista varten. Ensimmäiseen konttiin tehtiin kaksi D25-reikää johtoja varten ja toiseen konttiin kolme suurempaa läpivientiaukkoa. Ensimmäiseen konttiin tehtiin myös kiinnityspaikat mukana tulevaa alumiiniramppia varten, jotta kontin lastaus on asiakkaalle mahdollisimman helppoa jatkossa.
Tehdyt muutokset
1. kontti
- Katossa, seinissä ja ovessa 100mm EI90-paloeriste
- Lattiassa 50mm XPS-eristys
- 2kpl tuloilmaventtiilejä
- 160A kanavapuhallin kytkettynä Co2-sensoriin ja tyristorisäätimeen
- 12l ilmalämpöpumppu
- Virransyöttö 16A/400V
- A/C-tappokytkin
- LED-valaisin ja 230V pistorasia
- 2kpl D25-reiät
- Alumiiniramppi ja sille kiinnityspaikat
2. kontti
- Katossa, seinissä ja ovessa 40mm PIR-lämpöeriste
- Lattiassa 50mm XPS-eristys
- 3kpl tuloilmaventtiilejä
- 100A kanavapuhallin tyristorisäätimellä
- 24l ilmalämpöpumppu
- Virransyöttö 16A/400V
- 2kpl A/C-tappokytkintä
- 2kpl LED-valaisin ja 230V pistorasia
- Läpivientiaukot