Yrittäjän päivän (5.9.) kunniaksi sukellamme Ralf “Raffe” Mattsonin tarinaan, jonka lopputuloksena hänestä tuli yrittäjä ja Konttivuokrauksen perustaja. Valotamme myös, miten Konttivuokraus on harpannut yritysoston partaalta kansainväliseksi konttiyritykseksi.
Veri veti yrittäjyyteen
Ralf Mattson on kolmannen peräkkäisen sukupolven yrittäjä. Aiempien sukupolvien kertomusten myötä hänelle on kertynyt siis monen eliniän edestä ensikäden tietoa ja parhaita käytäntöjä niin hyvien kuin huonojenkin aikojen läpi luovimiseen.
Vaikka Mattson saikin kotoaan vankan pohjan ja mallin yrittäjyydelle, hän ei ole koskaan kokenut painostusta yrittäjäksi lähtemiseen perheen suunnalta. Ralfin kohdalla ei voida myöskään puhua yrittäjyyteen ajautumisesta, vaan “vimma yrittäjyyteen” on ollut olemassa hänessä jo ihan lapsesta saakka.
Käytännön kokemusta yrittäjän arjesta Mattson on kerryttänyt jo 12-vuotiaasta lähtien, jolloin ”intohimonani oli istua laskukoneen ääressä ja laskea creditit ja debitit vanhempieni yrityksissä.”, Raffe kertoo.
Mattsonin toinen elinikäinen intohimo ovat olleet erilaiset koneet ja laitteet. Ensimmäinen omaehtoinen yrittäjyyskokemuskin liittyy käytettyihin moottoripyöriin, joita hän osti, kunnosti ja jälleenmyi jo ennen ajokortti-ikää.
Monialayrittäjän ennakkoluulottomuudella
Kiinnostus koneisiin ja yrittämiseen on ohjannut Mattsonin elämää ja uravalintoja aina 70-luvulta lähtien. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti myös erilaisissa kuljetus- ja merenkulkualan töissä. Uran varrelle on mahtunut hengästyttävän paljon kaikkea aina huolinnasta tilitoimisto-, ravintola- ja teatterialan yrittämiseen sekä rekkakuskin töiden kautta telttavuokraukseen.
Erityisesti kesätyöjaksot laivameklarina Kemissä ovat osoittautuneet nykyhetken kannalta merkittäväksi kokemukseksi, koska tuona aikana Mattsonin kiinnostus ja ymmärrys laivoihin ja kontteihin alkoi kasvaa.
Merenkulun pariin lähtiessään Mattson palasi sukunsa juurille, sillä hänen isoisänsä ja isänsä omistivat laivoja. Sukunsa jalanjäljissä myös Mattson kokeili aikanaan siipiään laivaliikenteessä osallistuessaan Merilinja Oy:n konttifeeder-toimintaan. Parhaimmillaan yhtiöllä oli viisi konttilaivaa, jotka liikennöivät Itämerellä ja Perämerellä.
80-luvulla Mattson keskitti jo merkittävän osan huomiostaan konttien vuokraamiseen, korjaamiseen ja laivaamiseen. Kokemusta konttien parista löytyy siis jo paljon pidemmältä ajalta kuin mitä Konttivuokraus-yrityksen perustamisvuosi 2004 antaa ymmärtää. Myös Konttivuokrauksen toiminta on vuosien varrella laajentunut tarjottavien PALVELUJEN ja nykyään ydinliiketoimintaan kuuluvan KONTTIEN MODIFIOINNIN osalta.
Millainen yrittäjä, sellainen yritys
Mattson uskoo vakaasti yritystoiminnan rehtiyteen. Hän kuvaileekin itseään pehmoyrittäjäksi ja tarkentaa: ”Mielestäni yrityksen pitää olla luonteeltaan samanlainen kuin yrittäjä itse on. Aivan kuten yksityiselämässä, olen yritysteni toiminnassa pyrkinyt välttämään loukkaamasta muita. Kun omat arvot ovat yhdensuuntaiset yrityksen arvojen kanssa, ei aiheudu turhaa stressiä.”
Kunnianhimoa yrittäjältä ei ole kuitenkaan koskaan puuttunut, mistä todisteena mittava uran pituus ja monipuolisuus.
“Minulle annettiin lupa olla yrittäjä”
Yrittäjän elämä voi sen sisältämine myötä- ja vastatuulineen olla haaste yrittäjän lähipiirille. Vaimolleen Raffe olikin aikanaan todennut, että: ”Varaudu siihen, että olen yrittäjä ja teen pitkiä päiviä ja elän sen mukaan.”
Rakas vaimo on hyväksynyt ajatusmallin, mutta yhteisestä sopimuksesta työasiat on aina jätetty työpaikalle – ja tämä sääntö pätee yhä.
Mattson kuvailee perheeltä saamaansa ymmärrystä ja tukea korvaamattomaksi.
Konttivuokrauksen tulevaisuus neljännen sukupolven yrittäjien käsissä
Konttivuokrauksen tarina oli jo kerran vähällä katketa Ralf Mattsonin harkitessa yrityksen myymistä kiinnostuneelle ulkomaiselle ostajalle. Mattsonin lapset Jesse ja Ina kuitenkin estivät aikeet valitsemalla tulla osaksi perheyritystä ja Konttivuokrauksen tarinaa.
“Tuolloin punainen jarruvalo vaihdettiin vihreäksi ja laitettiin vilkku vasemmalle ohituskaistalle ja alettiin tehdä uudestaan töitä”, Raffe kiteyttää.
Käänteentekevää Konttivuokrauksen menestykselle on ollut kansainvälisen pääkonttorin perustaminen Hampuriin. Kansainvälinen brändi ja sisaryhtiö Mattson Containers GmbH tekivät Konttivuokrauksesta varteenotettavan toimijan Euroopassa. “Työhakemuksia esimerkiksi Ruotsin markkinoilla tulee meille yllättävän paljon, mikä kielii kiinnostuksesta MC Containersia kohtaan”, Mattson kertoo.
Suomessa yritys tunnetaan edelleen vanhana, tuttuna Konttivuokrauksena. “Vaikka olemmekin Suomessa viralliselta nimeltämme Oulun Konttivuokraus, emme puhu nykyään enää Oulusta, koska palvelemme asiakkaita kaikkialla Suomessa”, Ralf selventää.
Konttivuokraus jatkaa matkaansa valitulla kaistalla kohti kansainvälistä menestystä unohtamatta kotimarkkinaamme Suomea. Toiminnassamme näkyy edelleen vahvasti suomalaisuus sekä perustajamme kokemukset ja näkemykset yrittämisestä, mutta myös jokaisen henkilöstön jäsenen kädenjälki. Uudet tulokkaamme värittävät, haastavat ja rikastuttavat yrityksen toimintaa omalla persoonallaan, kulttuurillaan ja taidoillaan – aivan kuten missä tahansa perheessä.
Konttivuokraus (kansainvälisesti MC Containers) on kansainvälinen logistiikka-alan perheyritys, joka myy ja vuokraa kontteja mm. rahti-, toimisto- ja tapahtumakäyttöön. Yritys myös suunnittelee ja toteuttaa erikoiskonttiprojekteja asiakkaiden toiveiden mukaan. Konttien lisäksi tarjontaan kuuluvat konttilogistiikan oheispalvelut, mm. huolto, kuljetus ja huolinta. Konttivuokraus palvelee asiakkaitaan Oulun, Vaasan, Helsingin ja Hampurin toimipisteiden ohella yli 70 varikkoalueella ympäri maailman.