Pikakurssi tavallisimpiin varastokonttimalleihin

Tässä blogipostauksessa käymme läpi tavallisimpia varastointiin soveltuvia konttimalleja sekä niiden plussia ja miinuksia eri tilanteissa.

Lue koko juttu tai hyppää suoraan sinua kiinnostavaan konttimalliin:

  1. Merikontti
  2. Varastokontti
  3. Eristekontti
  4. Ex-reefer

Merikontti

Merikontti on konttien moniottelija ja soveltuu erinomaisesti myös varastointiin niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Merikontteja saa sekä vuokralle että ostettua omaksi standardimitoissa 20′, 40′ ja 45′, mutta myös omilla mitoilla varustettuna. Kun puhutaan ”merikontista”, tarkoitetaan yleisesti 20′ eli 6 metrin mittaista DC-merikonttia. DC:n lisäksi merikonteista on saatavilla HC-malli, joka on noin 30 cm korkeampi kuin DC-kontti ja tarjoaa täten enemmän säilytystilaa korkeussuunnassa.

Merikonteille myönnetään CSC-laatta tietyksi ajaksi eteenpäin, jolloin kontti kelpaa nimensä mukaisesti myös merirahtiin. Jos tarkoitus on käyttää konttia ainoastaan varastokäyttöön, ei kontin luonnollisesti tarvitse olla merikelpoinen, jolloin saat käytetyn merikontin käyttöösi halvemmalla.

Merikontti tarjoaa lukittua varastotilaa ympärivuotiseen käyttöön tavaralle, joka tarvitsee pääasiassa suojaa eri sääelementeiltä kuten sateelta ja lumelta ja ei ole herkkä kosteudelle tai lämpötilanvaihteluille. Merikontti toimii esimerkiksi hyvänä talvivarastona erilaisille kylmäsäilytystä kestäville työkaluille ja varusteille. Kesäkäytössä merikontti palvelee monipuolisena, helposti liikuteltavana säilytystilana.

Varastokäyttöön hankittavan merikontin iällä ei ole ominaisuuksien puolesta suurempaa merkitystä, mutta uudempi kontti on luonnollisesti yleensä ulkoisesti siistimpi, pitkäikäisempi ja huoltamisen osalta huolettomampi vaihtoehto. Riippuen merikontin aiemmasta käytöstä, käytetyn kontin sisälle on voinut tarttua hajuja, joita uudessa kontissa ei ilmene.

 

Varastokontti

Suurin ero merikontin ja varastokontin välillä on hinta ja kontin rungon kestävyys. Varastokontti on nimensä mukaisesti luotu varastokäyttöä varten eivätkä sen rakenteet kestä kuljetusta meriteitse. Varastokontteja ei voi myöskään säilyttää ja kuljettaa päällekkäin, toisin kuin merikontteja. Näistä syistä uusi varastokontti on uutta merikonttia halvempi ratkaisu varastokäyttöön.

Varastokontti soveltuu hyvin ympärivuotiseen varastokäyttöön, jos säilytettävä tavara ei ole herkkä kosteudelle tai lämpötilavaihteluille. Kontti tarjoaa tehokkaan suojan eri sääelementeiltä kuten sateelta ja lumelta, jolloin se toimii hyvin esimerkiksi työkalujen kylmävarastona. Kesällä varastokontti palvelee monipuolisena, helposti liikuteltavana säilytystilana.

Varastokontteja voi vuokrata ja ostaa omaksi merikonttia monipuolisemmissa standardimitoissa 6′, 8′ 10′, 20′, 40′ ja 45′.

 

Eristekontti

Eristekontti on joko merikontista tai varastokontista valmistettu kontti, jonka seiniin, kattoon ja lattiaan on asennettu lämpöeriste. Mikäli eristekontti on tehty merikontista, jonka CSC-laatta on voimassa, on kontti halutessasi valmis myös maailman merille esimerkiksi projektikäyttöön.

Eristekontti tarjoaa suuremmilta lämpötilavaihteluilta ja kondensiovedeltä suojaisaa varastotilaa ympärivuotiseen käyttöön. Jos kontin ovia pitää aukoa usein ja tilan kuivuuden varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää, kannattaa harkita myös ylimääräisten kosteudenkerääjien lisäämistä kontin sisälle. Eristekontin sisälle voi asentaa eristeiden lisäksi lämpöpattereita, joilla säädellä kontin sisälämpötilaa ja täten entisestään parantaa säilytysolosuhteita kontin sisällä.

Perinteinen konteissakin käytetty eristemateriaali on villa, mutta esimerkiksi Konttivuokrauksen eristekonteissa on jo pitkään käytetty PIR-eristettä seinissä ja katossa. PIR-eristeen etu on se, että se ei homehdu tai menetä lämpöarvoaan samalla tavalla kuin villa, ja villaa pienemmällä eristemäärällä saadaan jopa 50% paremmat lämpöarvot. Siirtymällä PIR-eristeeseen ja eristämällä kontin lattia kontin alapuolelta olemmekin saaneet maksimoitua eristekonttien sisätilavuuden asiakkaan hyväksi varastokäyttöön.

Eristekontin saat joko vuokrattua tai ostettua omaksesi kokoluokissa 10′, 20′ ja 40′.

 

Ex-reefer

Kuten kaikilla rakkailla lapsilla on myös reeferillä monta nimeä, joista yleisimmin käytettyjä lienevät kylmäkontti, pakastekontti ja thermokontti. Riippumatta siitä, mitä nimeä kontista haluaa käyttää, ovat käytetyt reefer-kontit loistava pohja eristekonteille johtuen niissä käytetyistä rakennusmateriaaleista.

Lyhyesti kuvattuna ex-reefer on kylmäkontti, jonka päädyssä sijaitseva rikkoontunut kylmäkone on korvattu muita seinäpintoja vastaavalla sandwich-paneelilla. Paneelista johtuen ex-reeferissä on siis kauttaaltaan vahva 40-80mm uretaanieristys, joka takaa hyvät lämpöominaisuudet ympärivuotiseen käyttöön ilman kondensio-ongelmia.

Kontin sisäpinnat ovat painepesurin kestävää ja helposti puhdistettavaa terästä ja alumiinia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ex-reeferit ovat aina käytettyjä, jolloin kontin sisälle on voinut tarttua erilaisia hajuja riippuen kontin aiemmasta käytöstä kylmäkonttina. Suosittelemme käymään paikan päällä tutustumassa harkitsemaasi konttiin erityisesti, jos tarkoituksesi on varastoida esimerkiksi kangaspäällysteistä tai muuta irtaimistoa, johon hajut voivat tarttua helposti.

Lattia konteissa on T-ritilää, mutta sen voi korvata tasaisella lattialla, jos rullakon käyttö konttia lastatessa on tarpeen.

Ex-reefereitä saat sekä vuokrattua että ostettua omaksi standardimitoissa  10′, 20′ ja 40”. Saatavilla sekä DC että noin 30cm korkeampi HC-malli. Erityishuomiona ex-reefereistä on mainittava, että ne ovat rahtikelpoisia, jolloin ne soveltuvat erinomaisesti myös kansainväliseen projektikäyttöön.

Jos sinulle heräsi kysymyksiä konttien varastokäyttöön liittyen, ole ihmeessä yhteydessä meihin joko sähköpostilla tai soittamalla!

Muita blogikirjoituksiamme