Usein kysytyt kysymykset kylmäkonteista

Miksi kylmäkontit ovat aina väriltään vaaleita? Mikä ihmeen PTI? Tässä kirjoituksessa vastaus näihin ja 14 muuhun kylmäkontteja koskevaan kysymykseen!

Lokakuu on puolivälissä ja onkin aika julkaista uusi blogikirjoitus. Olemme aikaisemmissa kirjoituksissa käsitelleet yleisimpiä kysymyksiä merikontteihin liittyen ja tällä kertaa otamme esille yleisimmät kysymykset koskien kylmäkontteja. Tällä konttimallilla on erittäin monta nimeä, niistä yleisimmät ovat:

  • Reefer-kontti
  • Kylmäkontti
  • Reefer
  • Pakkaskontti
  • Pakastekontti

1. Mikä on kylmäkontti?

Kylmäkontti eli viralliselta nimeltään Reefer-kontti on lämpösäädeltyyn kuljetukseen sekä varastointiin valmistettu kontti. Kontti on täysin lämpöeristetty (60-160 mm polyuretaani), sisäpinnat ovat alumiinia ja ruostumatonta terästä. Koneisto, joka säätelee lämpötilaa, sijaitsee kontin päädyssä ja toisessa päädyssä on merikontin tavoin lukittavat pariovet.

2. Mitä malleja kylmäkonteista on saatavilla?

Yleisimmät mallit Suomessa ovat 20’ (6m) ja 40’ (12m) kontit. Kylmäkontteja on saatavilla vakiona seuraavissa malleissa:

Koko / Malli
Selite
Ulkomitat perusmalli, PxLxK (HC)
10′ / 10′ HC 3m Kylmäkontti, HC=korotettu katto n.30cm 2991x2440x2591 (2891)
20′ / 20’HC 6m Kylmäkontti, HC=korotettu katto n.30cm 6058x2438x2590
40′ HC 12m Kylmäkontti, HC=korotettu katto n.30cm 12192x2440x(2890)
45′ HCPW 13,7m pitkä, leveämpi ja korkeampi malli 13715x2556x2896

3. Miten kylmäkontin voi pestä?

Kylmäkontin sisäpinnat ovat ruostumatonta terästä ja alumiinia, joten ne kestävät pesemisen esimerkiksi painepesurilla. Ennen pesua huolehdi, että kontin lattian kulmissa sijaitsevat veden poisto reiät ovat auki, jotta pesuvesi huilaa kontista ulos. Muista, että koneisto pitää olla sammutettu ennen pesua ja kontin tulee olla täysin kuiva ennen uudelleen käyttöönottoa.

4. Millaisen virransyötön kylmäkontti tarvitsee ja paljonko se kuluttaa?

Kylmäkontit vaativat yleensä aina 32A voimavirran ja niissä on valmiina 5 PIN pistoke. Virrankulutusta ei voida ikinä tietää tarkasti etukäteen sillä siihen vaikuttavat monet tekijät kuten esimerkiksi:

  • Sisällä oleva tavara
  • Asetettu lämpötila
  • Ulkolämpötila ja kuinka usein ovet avataan (lämpökuorma ja kosteus)
  • Kontin malli ja ikä

Mitä uudempi koneisto kontissa on, sitä vähemmän se kuluttaa, mikä johtuu jatkuvasta teknologiakehityksestä. Esimerkiksi Thermoking Magnum ja uusimman Magnum Plus välille ilmoitetaan jopa 45%:in ero kulutuksessa uuden Plus- mallin hyväksi.  Voit tutustua valmistajien ilmoittamiin arvoihin tuotteiden käyttöoppaista, jotka löydät täältä.

5. Voinko lastata rullakoita ja lavoja konttiin?

Kylmäkontit on suunniteltu pääosin lavatavaran lastaamiseen ja kuljettamiseen. Voit huoletta lastata lavatavaraa konttiin esimerkiksi pumppukärryllä. Vakiona konteissa on t-ritilä- lattia, jonka tarkoituksena on ohjata koneistosta tuleva ilma kiertämään kontissa paremmin.  Pumppukärryllä T-ritilä lattia ei tuota ongelmia.

Mikäli kontissa käsitellään pääosin rullakoita tai muuta kuin lavatavaraa, suosittelemme konttiin tasaista lattiaa. Tässä lattiamallissa rullakoiden renkaat eivät tipahda lattian väleihin ja käyttö on mukavampaa. T-ritilä lattia voidaan päällystää alumiinilevyllä ja koneiston ilmanohjainta voidaan säätää, jolloin mihin tahansa konttiin voidaan tehdä tasainen lattia.

Kontin katossa ja ovipäädyssä on yleensä punaisella merkitty linja (cargo load line), joka merkitsee maksimi korkeuden lastaamiselle. Mikäli merkitty raja ylitetään kontin suunniteltu toiminta estyy ja tästä seuraa kontin mahdolliset hälytykset ja pahimmassa tapauksessa pilalle mennyt tavara.

6. Voiko kylmäkontissa pakastaa huoneenlämpöisiä tuotteita?

Kylmäkontti ei sovellu sulan/huoneenlämpöisen tuotteen pakastamiseen vaan säilöttävä tuote on laitettava konttiin valmiiksi jäähdytettynä/pakastettuna. Kontti soveltuu siis vain tuotteen lämpötilan ylläpitoon.

7. Miten kylmäkontti lukitaan?

Kylmäkontit, kuten muutkin kontit, voidaan lukita sen pariovista riippulukoilla. Lukitse kontista aina oikeanpuoleinen ovilehti, sillä se aukeaa ensin.

8. Saako kontteihin hälytysjärjestelmiä?

Kontteihin on saatavilla etähallinta- ja GPS-seurantajärjestelmiä.  Valmistajien omat lisämoduulit kuten ThermoKing RMM+ mahdollistaa myös konttien vikakoodien lukemisen ja säätämisen etänä verkkosovelluksen kautta. Olemme myös itse kehittäneet asiakkaidemme tarpeiden perusteella erilaisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi tekstiviestihälytykset lämpötilamuutoksista tai hälytys kontin ovien avaamisesta.

9. Mikä on kylmäkonttien lämpötila-alue?

Lämpötila-alue on riippuvainen kontin koneistosta sekä sen iästä. Yleisimmin lämpötila-alue on +25…-25°C ja säätöväli 0.5-1°C. Uusien kylmäkonttien, jotka on varusteltu esimerkiksi vuokrakalustomme ThermoKing Magnum Plus- koneistolla, lämpötila-alue on säädettävissä jopa +30…-40°C välillä. SuperFreezer- kylmäkontit pystyvät jopa -60°C lämpötiloihin.

10.Voiko kylmäkontin kosteusprosenttia säätää?

Useimmissa uusissa konteissa on vakiona erillinen kosteusanturi sekä mahdollisuus asettaa haluttu kosteusprosentti suoraan kontin hallintapaneelista. Koneisto mittaa kontin kosteusprosenttia jatkuvasti ja mikäli se poikkeaa asetetusta, se käynnistää automaattisesti suunnitellut toimet. Säätöväli riippuu koneistosta.

11. Mitä tarkoittaa PTI?

Myymme käytettyjä kontteja aina huollettuna ja PTI-testattuna. PTI eli Pre Trip Inspection tarkoittaa kylmäkontille tehtävää testiä, joka kontin pitää läpäistä ennen rahtikäyttöä. Testissä koneisto tarkistaa kaikkien osien toiminnan ja ilmoittaa testin jälkeen toimiiko koneisto suunnitellusti vai vaatiiko jokin osa huoltoa. PTI voidaan ajaa kaikkiin kylmäkontteihin niiden omista hallintapaneeleista ja tämä on hyvä tapa tarkistaa vuosittain kontin kunto. Kontin täytyy olla tyhjä testin aikana.

12.Voiko kontin jakaa kahteen erilliseen osastoon (kylmä ja pakaste)?

Vakio kylmäkonttia ei voida jakaa kahteen tai useampaan osastoon johtuen kontin suunnittellusta toimintaperiaatteesta. Kontin koneisto sijaitsee kontin toisessa päädyssä ja väliseinän rakentaminen estää ilman kiertämisen suunnitellusti. Mikäli tarvitset 2-3 osastoisen kylmäkontin, voimme tilaustyönä rakentaa sinulle sellaisen. Tällöin kontissa on koneisto jokaisessa osastossa erikseen.

13. Mitä lisävarusteita kylmäkontteihin on saatavilla?

Kylmäkontteihin on saatavilla runsaasti lisävarusteita joko tehdasasenteisina tai jälkiasennuksina. Alla listattuna yleisimpiä varusteita, joita toimitamme:

Lisävaruste
Uusi kontti
Käytetty kontti
Valot x x
PVC-kylmäverho x x
Käyntiovi x x
Helppokäyttöinen ovi (1-kahva) x
Ramppi x x
Maalaus omalla värillä x x
Tasainen lattia x x
Ovikytkin (=sammuttaa koneiston) x x
Etähallinta x x(Varauksin)

14. Miksi kylmäkontit ovat aina väritykseltään vaaleita/valkoisia?

Kylmäkontit ovat poikkeuksetta lähes aina valkoisia tai vaaleita siitä syystä, että vaalea väritys sitoo vähiten lämpöä ja heijastaa myös samalla auringon säteitä pois kontista. Tämä vähentää jäähdytyksen tarvetta ja lisäksi minimoi turhan lämmönkeräämisen.

Muita artikkeleita